Frågor & svar

Hur planerar jag mitt kök?
Köksbutiker kan hjälpa till med planering, skiss, goda råd och tips. Det finns även sidor på nätet där man själv kan rita upp sitt kök. Fundera noga över vad du önskar i ditt kök, och använd ditt nuvarande kök som referens på vad som är bra och vad som kan göras bättre.

 

Var hittar jag inspiration?
Titta på köksleverantörers hemsidor och broschyrer. Köp inredningstidningar och surfa runt på nätet, det finns många bloggar och hemsidor om renovering. Studera vänners kök och fråga hur de upplever sina kök. Ett annat tips kan vara att titta på hus till salu på nätet, de är ofta fint stylade och kan ge tips och idéer.

 

Vad bör jag tänka på innan jag sätter igång?
Kontrollera om bygglov behövs. Det krävs till exempel om köksrenoveringen innebär ingrepp i husets bärande konstruktioner. Hör med ditt försäkringsbolag om de har några krav. Anlita professionell hjälp där det behövs.

 

Hur hittar jag bra hantverkare?
Hör med vänner och bekanta vilka de kan rekommendera. Be om referenser när du kontaktar hantverkare, och se till att F-skattsedel finns. Hos Kronofogden kan du få reda på om det finns några skulder. Anlita inte svart arbetskraft, där saknas garantier och möjlighet att reklamera.

 

Hur mycket får jag göra själv?
Om du inte är väldigt insatt och duktig och har relevanta utbildningar för el, VVS och liknande, bör du antlita hjälp. Det är viktigt att det blir rätt gjort för att försäkringar ska gälla, och inte minst för er egen säkerhet.

 

Hur lång tid tar det?
Det beror givetvis på hur mycket som ska göras, och hur mycket förarbete som behövs. Det beror också på hur mycket du gör själv och hur mycket tid du avsätter för det. Hantverkare kan ge dig en tidsuppskattning, men räkna med att det tar längre tid än planerat för att vara på den säkra sidan.

 

Vad är ROT-avdrag?
ROT-avdrag ger dig 50 % skattereduktion på arbetskostnaden när du renoverar eller bygger om. Maximalt avdrag är 50 000 kr per person och år. ROT-avdraget gäller inte för nybyggda hus som är befriade från fastighetsavgift. Kontakta Skatteverket för mer information.


Lämna ett svar