Vad kostar ett kök?

installationDet viktigaste när man planerar sitt kök är att göra en hållbar budget. Var ärlig mot dig själv när du räknar på vad det får kosta, så att inte pengarna tar slut innan köket är färdigt. Det kan vara bra att räkna lite överkant för att slippa överraskningar.

Man bör fundera över vad man kan göra själv, och vad man ska anlita hjälp för. Om man inte har relevanta utbildningar för snickeri, VVS, el och så vidare, bör man inte göra dessa saker själv. Det är viktigt att arbetet blir ordentligt utfört, bland annat för att försäkringar ska gälla.

En sak att spara pengar på kan vara att riva ut det gamla köket själv. Om köket inte är allt för gammalt kan man tjäna en slant på att sälja delar begagnade. För en byggsnickare tar det ungefär en arbetsdag att montera ner ett kök. Med en kostnad på ca 500 kr i timmen inklusive moms, landar arbetet på ungefär 2000 kr med utnyttjat ROT-avdrag.

Hur mycket hela köksrenoveringen kommer att kosta beror på hur mycket man ska göra om. Att lägga nytt golv, byta fönster och dra om rör för vatten och avlopp, blir givetvis dyrare än om man arbetar med det som redan finns. Timpenningen för rörmokare och elektriker ligger på ungeför 600 kr i timmen inklusive moms.

 

Ungefärliga timpriser på andra tjänster inklusive moms:

 

Det är viktigt att få en uppskattning av tidsåtgången när man antlitar hjälp, och att skriva avtal. I avtalet ska det även framgå vad som ska bli gjort och hur det ska göras. För att försäkra sig om att man blir nöjd är det bra att aldrig betala i förskott. På så sätt betalar man bara för väl utförda arbeten.

Vad materialet kommer att kosta beror på vilken prisklass man väljer, och hur mycket man behöver. Vissa material är dyrare än andra, och vitvaror och andra maskiner varierar i pris beroende på vilka funktioner man vill ha.

För arbetskostnaden får man utnyttja ROT-avdraget, vilket betyder att du får dra av halva kostnaden. Maximalt avdrag ligger på 50 000 kr per person och år. Ta reda på om summan redan är avdragen i hantverkarens kostnadsförslag.