Köksinredning

inredningEtt funktionellt kök måste innehålla vissa element, som kyl, spis och diskho, men gällande resten av inredningen är det egentligen bara fantasin som sätter gränserna. Här kan den som vill sväva ut ordentligt i färger och val av material.

Färgval
Det första man kan börja tänka på är ett färgtema. Även om olika saker kan se bra ut individuellt, kan det ändå vara bra att hålla ihop köket med matchande färger, så att det inte ser för rörigt ut. Man kan med fördel välja att använda sig av olika färger, men satsa på några att hålla dig till, och hämta gärna upp färgerna i mindre detaljer för att få en matchande helhet.

Golv
Hur ska golvet i köket vara? Framförallt ska det vara funktionellt, det vill säga lättstädat och tåligt.  Golvet ska tåla att spillas på, en heltäckningsmatta i köket är till exempel inte den bästa idén. Se till att välja golv både efter funktion och utseende. Klinker, plastmatta, trä, linoleum eller annat – välj det som passar ändamål och smak.

Väggar
Tapet eller färg på väggarna är en smaksak. Väggarna är oftast relativt lätta att göra om ifall man skulle tröttna. Man behöver inte heller ha samma färg överallt. En snygg fondvägg eller träpanel matchat med en snygg tapet är alternativ. Tänk på att ha rätt material på rätt ställe, vid spis och diskho krävs stänkskydd för att slippa fula märken och skador. Väljer man en glasskiva kan man ändå ha favorittapeten under.

Material
Köksluckor kan man välja efter tycke och smak, men för bänkskivan kan det vara bra att fundera ett varv extra. Vissa bänkskivor är tåligare än andra, och en del kräver underhåll. Har man till exempel en bänkskiva i marmor gäller det att vara försiktig med syror som ättika och vin, då de kan lämna fula fläckar.

Vitvaror
Vitvarorna bör väljas efter vad de ska fylla för funktion. Är man många ska man inte snåla med plats i kyl och frys. Ju fler funktioner man väljer, desto dyrare brukar det bli. Ismaskin eller kolsyrat vatten på kylen är lyxigt, men fundera över om du verkligen kommer att använda funktionerna. Det kanske är bättre att lägga pengarna på något annat som du verkligen vill ha.

Förvaring
Oavsett hur du vill att ditt kök ska se ut är det viktigt att satsa på bra förvaring. Tänk på att det inte bara är glasen och tallrikarna som ska få plats, även brödrosten, elvispen och andra hushållsmaskiner bör ha sin givna plats för att få ordning och reda. Man har ofta mer prylar än man tror, och det går snabbt att fylla upp ett kök. Tänk på att avsätta plats för smart förvaring av torrvaror, så du slipper stapla pasta, mjöl och ris på varandra.

Utrymme
Förutom det som står där det står i ett kök, brukar givna möbler vara matbord och stolar. Ofta finns det inte plats för så mycket mer.

Har man ett litet kök och är många runt matbordet kanske det är idé att fundera på att ha en matsal utanför själva köket. Om den lösningen inte är genomförbar finns matbord anpassade att ta så liten plats som möjligt, där stolarna går att ställa in helt under bordet när de inte används.

Titta på rummets form och storlek när du väljer matbord, i vissa rum passar runda bord bäst och i andra kanske ett rektangulärt bord är bättre. Är man inte så många kan ett barbord se snyggt och modernt ut.

Säkerhet
Tänk på säkerheten om du har små barn. Spishällen bör förses med skydd. Spis och diskmaskin ska vara tippsäkra, och inte varmare än 80 grader utvändigt utan att förses med extra skydd. Klämskador kan undvikas med lådor och luckor som dämpar stängningen.

Detaljer
De små detaljerna är oftast det som gör ett kök personligt. Glöm inte att också lägga tid på de mindre valen, som vilka handtag köksluckorna ska ha, eller hur blandaren ska se ut.

När köket står klart är det dags att fylla det med precis vad man vill. Satsar man på en lantlig stil kan man inreda med gamla glas- och konservburkar, korgar, skyltar och gammalt porslin. Sådant kan man ofta hitta på loppis. Den som vill ha ett stilrenare kök kan istället välja att ha mindre prylar, men några få saker som sticker ut och fångar blicken. Hur du än väljer att inreda ditt kök är det allra viktigaste att du trivs i det!