Köksrenovering

köksluckorMånga hämtar inspiration i inredningstidningar och tv-program. Det gäller att veta vad man vill ha innan man sätter igång. Om man först skriver en önskelista på allt man vill ha, kan man därefter kontrollera priser och material för att få en uppfattning om hur mycket köket kommer att kosta.

Budget

Om budgeten inte räcker till bör man fundera över vad man vill lägga det mesta krutet på. Vill man satsa på dyrare vitvaror kanske man kan kompromissa genom att välja billigare material, eller tvärtom. Fråga gärna vänner och bekanta hur de tänkte och hur resultatet blev, och hör efter om de kan rekommendera någon hantverkare.

Den allra bästa affären du kan göra är att välja bort svartarbete, även om de låga kostnaderna kan kännas lockande. Om ditt nya kök är ett svartbygge saknar du garantier och möjlighet att reklamera.

Det är viktigt att hantverkaren har F-skattsedel. För att få en uppfattning om hur nöjda tidigare kunder blivit, kan man be hantverkaren om referenser. Ett samtal till kronofogden kan även upplysa dig om ifall hantverkaren har obetalda skulder registrerade.

 

Planering

skissTänk på att planera smart för belysning och eluttag, så att du slipper ta de besluten när elektrikern är på plats och redo att sätta igång. En bra arbetsbelysning är viktig i ett kök, men man kan också planera för mindre spotlights och liknande, för att göra det lite mysigare.

Eftersom man ofta gör andra saker i köket än att laga mat, kan det vara bra att planera för om man till exempel vill ha mycket plats för matbordet, en arbetsbänk för datorn eller kanske någon slags förvaring för barnens kritor och böcker.

En del köksbutiker erbjuder kostnadsfria hembesök, och hjälper dig med mått och planskiss. Ska du mäta själv är det viktigt att du kontrollmäter flera gånger. En säljare kan hjälpa dig att räkna på om budgeten är realistisk, och ge dig råd om alternativa lösningar.

När den stora bilden av köket är klar är det dags att gå in på detaljerna. Ju mer du har planerat innan arbetet börjar, desto smidigare kommer det att gå. Tänk till exempel på att det kan vara leveranstid på produkterna. Om du själv ansvarar för att beställa är det viktigt att sakerna finns på plats när hantverkarna kommer.

När du har koll på allt gäller det att börja ta in offerter från hantverkare. Se till att jämföra olika för att få ett bra pris, men tänk också på att billigt inte alltid är bäst. Företaget du köper köket av kan montera det, och även tipsa om elektriker, rörmokare, plattläggare, o.s.v.

 

Renovering

När arbetet har börjat är det bra att själv vara delaktig genom att kontrollera hur arbetet fortskrider. Var gärna på plats en stund varje dag så att du får en bild av hur tidsplaneringen fungerar, och ifall det uppstår några oförutsedda problem under vägen.

Räkna med att något kommer att gå fel. Om man är mentalt förberedd på problem är de lättare att lösa. Det kan vara allt från försenade leveranser till fel mått eller skadade varor. Räkna också med att renoveringen kommer att ta längre tid än väntat, så slipper du känna dig stressad om det drar ut på tiden.

Det kan vara en bra idé att göra upp en plan för var ert tillfälliga kök ska vara under renoveringen. Att köpa hämtmat varje dag blir dyrt, så planera för matlagning någon annanstans under tiden. Det kan vara bra att ordna för extra kylförvaring och skaffa lösa spisplattor. En mikrovågsugn kommer man långt med, och diska kan man göra i badrummet.